De toegankelijkheidstoets wordt uitgevoerd met behulp van een checklijst. Op deze lijst staan alle punten waar een toegankelijk gebouw aan moet voldoen. Toegankelijkheid wordt opgedeeld in 3 onderdelen:

  1. Bereikbaarheid: kun je gemakkelijk bij het gebouw komen? Zijn er bushaltes en mindervalidenparkeerplaatsen in de buurt?
  2. Betreedbaarheid: kun je gemakkelijk het gebouw binnen komen? Is de ingang goed aangegeven? Zijn er geen drempels voor de ingang?
  3. Bruikbaarheid: als je eenmaal in het gebouw bent, kun je dan gebruik maken van alle ruimtes? Is er een mindervalidentoilet aanwezig? Is er een ringgeleiding voor slechthorenden? Heeft iemand die slecht ziet toegang tot de informatie die hij nodig heeft?

Deze 3 onderdelen worden bekeken vanuit het perspectief van personen met verschillende beperkingen. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met sociale toegankelijkheid: word een persoon in een rolstoel rechtstreeks aangesproken door het personeel in een restaurant? Is de receptiemedewerker bereid geschreven informatie voor te lezen aan iemand die blind of slechtziend is?

De resultaten van de toegankelijkheidstoetsen vind je hier.